Rajaa hakua

Mitkä ovat kuntoarvioinnin kriteerit?

Kuntoarvio on suoritettu seuraavan arvosteluasteikon mukaisesti:

5/5 – ”Käyttämätön tai täyshuollettu”

Optisesti: Puutteita ei havaittavissa paljaalla silmällä. Tuote on vastaavassa kunnossa kuin tehtaalta tullessa, eli voi sisältää jonkun pölyhiukkasen. Linssipinnat virheettömät

Mekaanisesti: Tuote toimii kuin uusi.

Objektiiveissa tarkennus on sulava ja tasainen. Himmenninlehdet liikkuvat tasaisesti ja eivät ole kuluttaneet toisiinsa jälkiä.

Kameran tai oheislaitteen mekaniikka vastaa käyttämätöntä tai on huollettu uutta vastaavaksi.

Kosmeettisesti: Selkeitä puutteita ei havaittavissa paljaalla silmällä tarkasteltuna. Erittäin vähäistä kulumaa havaittavissa suurennuslasilla tarkasteltaessa. Monesti alkuperäinen myyntipakkaus ja varusteet tulevat mukana, muttei aina, tarkasta kuvista.

4/5 – ”Erinomaisessa kunnossa”

Optisesti: Ei naarmuja tai mitään muutakaan pysyvää objektiivien etu- tai takalinssissä. Sisällä voi olla joitakin pölyhiukkasia.

Mekaanisesti: Tuotteen mekaniikka on erinomaisessa kunnossa.

Objektiivien tarkennus on sulava ja tasainen, vaikkakin se saattaa olla vähän tiukempi tai löysempi kuin mitä tehtaalta tullessa. Himmenninlamelleissa saattaa näkyä kevyitä käytön jälkiä. Tarkennuksessa ei esiinny väljyyttä.

Kameran tai oheislaitteen mekaniikassa ei puutteita.

Kosmeettisesti: Normaalia, vähäistä kulumista havaittavissa. Pieniä naarmuja tai kulumia voi olla käytön seurauksena, mutta ei lommoja tai muita normaalista käytöstä poikkeavia jälkiä.

3/5 – ”Käyttökunnossa”

Optisesti: Objektiivissa on pölyä, pinnoitejälkiä tai etummaisessa lasielementissä pieniä naarmuja tai hinkkausjälkiä. Optisilla virheillä ei ole merkittävää vaikutusta kuvan tekniseen laatuun. Kuvata voi edelleen huoletta, mutta keräilyarvo on kärsinyt.

Mekaanisesti:

Objektiivien tarkennuksessa voi esiintyä väljyyttä ja se voi olla tiukka tai löysä. Tarkennus on kuitenkin edelleen täysin käytettävissä. Himmenninlehdet toimivat edelleen vaikka jälkiä tai öljyä saattaa esiintyä.

Kameran tai oheislaitteen mekaniikka on pääsääntöisesti toimiva. Suljinajoissa tai valotusmittarin arvot voivat poiketa hiukan toleransseista. Valotiivisteissä voi olla huomautettavaa.

Kosmeettisesti: Selviä käytön jälkiä nähtävissä. Pieniä kolhuja, naarmuja tai pintakulumaa.

2/5 – ”Heikossa kunnossa”

Optisesti: Objektiivi voi olla hyvin pölyinen tai sumuinen, ja myös takaelementissä voi olla jälkiä. Optiset virheet eivät kaikissa tapauksissa näy kuvanlaadussa, mutta kontrastin aleneminen on vähintään oletettavaa. Objektiivin piirtokyky ei välttämättä ole kärsinyt vielä olennaisesti puutteista huolimatta.

Mekaanisesti:

Objektiivin tarkennus voi olla hyvin epätasainen tuntumaltaan ja väljyyttä ilmenee. Kuvata pystyy edelleen koko tarkennusalalla. Himmenninlamelleissa voi näkyä selkeästi öljyä ja käytön jälkiä, mutta himmennin toimii vielä adaptoituna.

Kameran tai oheislaitteen käyttö on edelleen auttavasti mahdollista. Tuotteen kaikki ominaisuudet eivät välttämättä ole enää käytettävissä.

Kosmeettisesti: Keskimääräistä enemmän käytön jälkiä havaittavissa. Kolhuja, naarmuja sekä runsasta pinta- ja maalikulumista.

1/5 – ”Viallinen”

Optisesti: Optiikassa on isoja naarmuja, hometta tai sumua, joka vaikuttaa heikentävästi sekä piirtokykyyn että kontrastiin. Kunto voi myös olla niin heikko, ettei korjaus ole mahdollista, tai kalusto kelpaa ainoastaan varaosiksi.

Mekaanisesti: Objektiivin tarkennus on joko käyttökelvoton, jumissa tai hermoja raastava. Himmenninlamellit voivat olla jumissa. Objektiivin, kameran tai oheislaitteen kunto voi myös olla niin heikko ettei korjaus ole mahdollista, tai kalusto kelpaa ainoastaan varaosiksi.

Kosmeettisesti: Hyvin kulunut. Ruostetta, maalikulumaa, lommoja ja puuttuvia osia. Kunto voi myös olla niin heikko ettei korjaus ole mahdollista, tai kalusto kelpaa ainoastaan varaosiksi.